22.07.2020

Един филм на актрисата Елена Петрова, с режисьор и продуцент: Елена Петрова за АВА Центъра по приложен поведенчески анализ и комплексна терапия за деца с аутизъм на сдружение "Аутизъм днес".

Линк към видеото:https://www.facebook.com/AutismTodayBulgaria/videos/1162704174107110

 

09.07.2020

Владислава Цолова - Председател на сдружение "Аутизъм днес" даде пресконференция в гр. Плевен за дейността на сдружението в гр. Плевен - създаването на Център за висококвалифицирана професионална грижа за деца с аутизъм, а вече и - Детска градина Планета Монтесори България - първата в града с лиценз, извън общинските детски градини!

Говори за разликата между дейността с кауза, каквато е на сдружение "Аутизъм днес " и просто добрият бизнес модел на други организации и институции!

Вижте и чуйте повече:

http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_y85vnvzt?fbclid=IwAR1YmiAyG_6njPgkd1Q2gx5bKfBgIPyUrejHzqDkI4_gByd1ySmTpeDXeOw

 

24.06.2020

Днес е 18 юни!

18 юни е Световен ден за защита на достойнството на аутистичната личност!

Днес е деня, в който аутистичните личности, които имат потенциал за вписване в социалния ни свят, ни казват без думи:

"Молим, приемете ни с нашите странности и нашите силни и слаби страни!

На нас също ни е трудно да приемем самите себе си, но ни е трудно да приемем и вас!

Молим, пазете нашето достойнство, както своето!"

Слушайте днес по радио Хоризонт в 13.45, когато Председателят на сдружение "Аутизъм днес" Владислава Цолова ще говори за деня!

24.06.2020

Деца изрисуваха големи стъклени прозорци, а Калин Терзийски допълни и завърши цветните мозайки. Това се случи в Плевен, където децата и писателят промениха заедно атмосферата в Центъра за деца с аутизъм, който е единствен за Северна България. 

В Центъра за деца с аутизъм в Плевен възстановиха заниманията за деца с аутизъм.

От 1 юни в сградата започна работа и детска градина по метода Монтесори. Владислава Цолова е в основата на реализацията на проекта. Тя е майка на 19-годишния Мартин, който страда от аутизъм. 

"Идеята е да се интегрират дечица, които имат възможност да бъдат интегрирани в масова среда стъпка по стъпка. Вече в детската градина, която работи от 1 юни след Covid-19, има шест дечица, като едното е с аутистично разтройство и постепенно се интегрира", каза Владислава Цолова.

Участието на Калин Терзийски в проектите на...

09.06.2020

Председателят на сдружение "Аутизъм Днес"- Владислава Цолова,

на 8 юни 2020 г. подписа със Заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Зорница Русинова договор по оперативна програма „Личностно развитие на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения“.

Проектът по тази мярка цели подобряване качеството на живот и формиране на умения за самостоятелност на хората с психични разстройства и интелектуални затруднения, които са настанени в резидентни услуги.

Дойде време сдружение "Аутизъм Днес" да подаде ръка на най- уязвимата част от хората с психични разстройства, а именно- възрастните!

С реализирането на проекта сдружение "Аутизъм Днес" си поставя за цел да започне решаване на част от проблемите, пред които са изправени хорат...

08.05.2020

На 7 май от 18.00 сдружение "Аутизъм Днес" проведе Уеб семинар на тема:

"Новият начин на живот и влиянието му върху децата с Аутизъм. Възможности, перспективи и позитиви."

Само до преди два месеца, до преди извънредното положение само 0,3% от българите са били в онлайн средата. Към днешна дата са 27,7%.

Панелисти бяха: Владислава Цолова- Председател на сдружение "Аутизъм днес ", Д- р Калоян Дамямов- директор на Ресурсен център- София и Председател на Националната асоциация на ресурсните учители НАРУ, който представи "Приключване на учебната година за деца със СОП в новите условия", специалистите от АВА Центрове по поведенческа и комплексна терапия "Аутизъм Днес "- София, Плевен и Бургас представиха начина на онлайн работа - поведенческа терапия, надграждаща логопедична и психологична помощ и ерготерапия през последните два месеца, ко...

09.04.2020

Уважаеми родители и настойници,

Каним Ви да участвате в проучване на Световната Здравна Организация и Фондация Аутизъм Спийкс (Autism Speaks) за оценка на нуждите на семействата на деца с проблеми в развитието (изоставане, нарушения или увреждания).

Целта на това проучване е да научим повече за нуждите на Вашето дете с проблем в развитието и да опишем предизвикателствата, пред които се изправя Вашето семейство всеки ден. Вашите отговори ще ни предоставят необходимата информация, за да се застъпим пред политици, други родители и обществеността за конкретни услуги, от които се нуждаят децата с проблеми в развитието.

Ако желаете да се включите, моля последвайте този линк:

https://www.surveymonkey.com/r/Bulgarian_ContactInfo

С уважение, 

Andy Shih, PhD Senior Vice President, Public Health and Inclusion, Autism Speaks

Елена Андонова, PhD, Деп...

02.04.2020

https://sacp.government.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%B7%D0%B4-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8?fbclid=IwAR21eB1yOtOpwMjLqdpXTa2vRUANj-1k9Q809BWK_-DCEmLkKH5X0RkYUPA

По повод 2-ри април, Световният ден за информираност за аутизма, председателят на Държавната агенция за закрила на детето, д-р Елеонора Лилова и председателят на Сдружение „Аутизъм днес”, г-жа Владислава Цолова, проведоха онлайн работна среща. По време на видеоконферентната връзка помежду си двете обсъдиха реализацията на програмата за „Детегледачи на деца и младежи с аутизъм“ на Световната здравна организация, инициирана от Сдружение „Аутизъм днес“ и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“.

Д-р Лилова и г-жа Цолова се съгласиха, че използван...

02.04.2020

По повод 2-ри април - Световният ден за информираност за Аутизма по време на Пандемия послания отправят Сдружение "Аутизъм Днес " и приятели, подкрепящи каузата от години: Деница Сачева-Министър на труда и социалната политика, д-р Елеонора Лилова - Председател на ДАЗД, Ники Кънчев, Елена Петрова, Силвия Лулчева.


Родители споделят за развитието на децата си, в резултат от терапевтичните сесии в АВА центровете "Аутизъм Днес" и по време на Пандемия!

По повод 2-ри април - Световния ден за информираност за аутизма към Вас се обръщат терапевтите от АВА центровете „Аутизъм днес“.

26.03.2020

АВА Центрове- Горубляне и Студентски град във връзка с извънредната ситуация в страната и в света временно преустановява ежедневната си работа на територията на центровете ни в гр. София, кв. Горубляне, ул. "Витоша" 2 и гр. София, Студентска поликлиника, ет. 4,
тел. 089 6699274, 0887 366 067 считано от 16 март 2020 г. и продължават сесиите с онлайн терапевтични програми, адаптирани към онлайн работа!

Нашите терапевти продължават да изпълняват индивидуалните терапевтичните програми на децата онлайн, като родителите следват инструкциите на терапевтите , а по този начин родителите получават и практическо обучение за генерализиране на наученото от децата в ежедневните си дейности с терапевтите си в центъра!

Освен това, излизат при онлайн терапевтичния модел, с включени родителите в сесиите, проблемите, които те срещат в домашна среда и...

Please reload

  • Autism today - Facebook

Аутизъм днес

Ул. „Витоша“ 2

София, 1000

Част от